Blog 2.ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Blog 2.ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Πρώτη Σερρών : Κραυγή αγανάκτησης του Πολιτισμού και της Παράδοσης!!





Κραυγή αγανάκτησης του Πολιτισμού και της Παράδοσης!!


Αφορμή του άρθρο μου αυτού στάθηκε η Παρασκευή 31 Μαρτίου
Όταν στην Πρώτη Σερρών επισκέφτηκαν με λεωφορεία ως συνήθως το χωριό 250 επισκέπτες να δουν το σπίτι του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ως εδώ πολύ σωστά και δικαίως…


Αγαπητοί μου φίλοι ο πολιτισμός και τα πολιτιστικά δρώμενα και στην παράδοση του τόπου μας και του χωριού μας είναι υποχρέωση όλων μας για να θυμόμαστε την καταγωγή και τους προγόνους μας.


Πολύ περισσότερο στους εκλεγμένους του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.


Αυτοί που αγαπούν τον τόπο τους εκλέγονται να βοηθήσουν την κοινωνική διάσταση και τον πολιτισμό διότι πρέπει να είναι οι θεματοφύλακες της παράδοσης και του Πολιτισμού…


Όπως θα γνωρίζετε φίλες και φίλοι μου εδώ και δυο χρόνια έχει δημιουργηθεί από ιδιωτική πρωτοβουλία και μεγάλη αγάπη για την οικογένεια και το χωριό ένα στολίδι, ένα κόσμημα που τιμά το χωριό μας και την Λαογραφία ,τα ήθη και τα έθιμα στην οικογένεια.
Είναι το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ.


Εδώ και δυο χρόνια με σκληρή δουλειά και λιγοστές επικοινωνιακές δυνάμεις προσπαθεί η κ. Βάσια Λαδιά να κάνει γνωστό και έξω από το χωριό και την περιοχή αυτό το καταπληκτικό δημιούργημα της….. προφανώς σε αυτιά και μάτια κλειστά!!!


Και απευθύνομαι στην Τοπική αρχή και της Δημοτική αρχή και άλλων εκλεγμένων και εμπλεκομένων φορέων στα Πολιτιστικά του Δήμου και της Περιφερειακής ενότητας των Σερρών.


Εδώ και 2 χρόνια που δημιούργησα την ομάδα "ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ" γνωρίζει μεγάλη στήριξη και αποδοχή από τους χωριανούς μου και φίλους..


Έτσι αποφάσισα να έλθω ποιο κοντά στους χωριανούς και το χωριό μου που είναι οι ρίζες και των δυο γωνιών μου..


Έτσι γνώρισα και εγώ με την σειρά μου το Λαογραφικό Μουσείο-στολίδι "ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ".


Κάναμε την εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας για το 2017 από κοινού με την αγαπητή Βάσια στο Λαογραφικό Μουσείο Χαγιάτι Λαδιά με μεγάλη επιτυχία . Υπήρξε μεγάλο το ενδιαφέρον των συγχωριανών με την παρουσία τους και βέβαια της τοπικής και Δημοτικής αρχής!


Το χαγιάτι Λαδιά δεν έχει ιδίους πόρους για την συντήρηση των εκθεμάτων και του κτίσματος γενικότερα.


Κάναμε γνωστό στον Αγαπητό Δήμαρχο και το Κοινοτικό συμβούλιο να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για την ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου.


Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες δεν έχει ανάγκη ελεημοσύνης!!
Γνωρίζουμε λόγου κρίσης την οικονομική κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα.


Αγαπητοί μου φίλοι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου και της Κοινότητας γνωρίζεται ακριβώς το θέμα και ότι είσαστε οι θεματοφύλακες της Παράδοσης και τον πολιτιστικών δρώμενων και πρέπει να ενεργείτε ίσα στους Πολιτιστικούς φορείς του χωριού…. με την ισχνή οικονομική σας δυνατότητα δεν μπορεί να λειτουργείτε με δυο μέτρα δύο σταθμά.


Κάνετε εκδηλώσεις διάφορες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που στο χωριό επιστρέφουν οι αγαπητοί μας χωριανοί και να αγνοείτε ότι υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο με διάφορες δικαιολογίες και υποσχέσεις!!


Να επιστρέψω στην αρχή του θέματος με τα 250 άτομα παρουσίας στο χωριό μας από της 13:00 το μεσημέρι ως τις 3:45 το απόγευμα…


Από την προηγούμενη ημέρα σίγουρα γνώριζαν την επίσκεψη με τα λεωφορεία από Θεσσαλονίκη Τούμπα και Χαριλάου (ΚΑΠΗ) που επισκέφτηκαν το σπίτι του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή και μετά για φαγητό στην ταβέρνα του κ. Κ. Αστρίνη.


Είχε βέβαια ενημερωθεί και η κ. Βάσια Λαδιά από τυχαία συνάντηση την προηγούμενη ημέρα, έτσι ήταν έτοιμη και χαρούμενη για την επίσκεψη!!!


Δυστυχώς φίλοι μου από ιδία γνώση δεν ενημέρωσε κανείς τους επισκέπτες για την ύπαρξη του Λαογραφικού Μουσείου…… αμέλεια…. ίσως!!!


Δυο χρόνια από την λειτουργία του δεκάδες λεωφορεία και επισκέπτες όλο το χρόνο έρχονται στο χωριό μας.


Η απώλεια μνήμης συνεχώς από τους ίδιους απλώς παραπέμπει σε κοροϊδία και κάτι κουρασμένα παλικάρια.


Αν δεν αντέχουν ας παραιτηθούν μια και το έχουν στην σκέψη τους ορισμένοι.


Η νέα γενιά να αναλάβει την τύχη του Πολιτισμού του χωριού μας και τα Πολιτιστικά Δρώμενα.


Είναι κρίμα η αδιαφορία αυτή, που δείχνει πιθανών κομματική ή
Πολιτική εμπάθεια με την στάση τους.


Το Λαογραφικό Μουσείο έχει την ανάγκη συλλογικής βοήθειας για
να έχει ουσιαστική λειτουργία και επικοινωνία π.χ ..τηλέφωνο!!!! και ο ουσιαστικά και πρώτιστα internet και υπολογιστή για να μπορεί να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ και συμμετέχει στους προβληματισμούς και την υγιή λειτουργία των Λαογραφικών Μουσείων της χώρας μας και του εξωτερικού.


Είναι ντροπή υποσχέσεων του τύπου έχουμε παλαιούς Η/Υ υπολογιστές θα αναβαθμίσουν κάποιους και θα δώσουν στο Λαογραφικό Μουσείο!!


Όταν αυτοί πλέον έχουν μηδαμινή αξία!!!


Η…. όπως την αναμόρφωση του πέριξ χώρου από το Μουσείο.


Δεν σας ζήτησε κάτι η υπεύθυνη του Χαγιάτι Λαδιά.


Εσείς κάθε τόσο την υπόσχεστε κάτι μόλις την δείτε!!


Απλώς θέλω να αναφέρω ότι δυο συγγενικά μου πρόσωπα από Θεσσαλονίκη που ήταν στο γκρουπ αυτό είχαν ενημερωθεί από εμένα προηγούμενες ημέρες για την επίσκεψή τους στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας.


Και βέβαια χωρίς να έχουν λόγο ψεύδους δεν τους ενημέρωσε κανείς για την ύπαρξη του ούτε στο σπίτι του Κ. Καραμανλή που ξεναγήθηκαν, τους έγινε ενημέρωση να επισκεφτούν μετά…. και βέβαια ούτε στην ταβέρνα!!


Από ότι γνωρίζω τελευταία στιγμή πριν την επιβίβαση τους στα λεωφορεία εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος λόγου φόρτου εργασίας όπως είπε κ. Θεοχάρης Κλότσικας με τηλεφώνημα προς την κ. Βάσια Λαδιά και της είπε σου τους…. στέλνω…..!!!!!!!!!!!!!


Βέβαια δεν πήγαν λόγο επιβίβασης για αναχώρηση στην Αγία Παρασκευή.


Τέσσερα άτομα που είδαν την ταμπέλα λίγο πριν φύγουν τελικά επισκέφτηκαν τον χώρο εντυπωσιασμένοι και οργισμένοι από την μη ενημέρωση τους από πριν για να επισκεφτούν με άνεση να δουν τα σημαντικά εκθέματα..


Υπάρχουν σχετικά σχόλια εντυπώσεων στο βιβλίο επισκεπτών του Λαογραφικού Μουσείου.


Κύριοι αν έχετε κάποιο θέμα με την κ. Βάσια Λαδιά η το Λαογραφικό Μουσείο παρακαλώ να πάρετε θέση διότι ο Πολιτισμός είναι ο καθρέπτης όλων μας.


Τουλάχιστον εσείς που δύνεται υποσχέσεις και είστε οι θεματοφύλακες του Πολιτισμού του τόπου και του χωριού να βλέπετε ποιο τακτικά τον καθρέπτη σας!!


Με τιμή
Παύλος Π. Νούνης


Υ.Γ. : Δεν έχω κάτι προσωπικά με κάποιο πρόσωπο,
είναι η οργή και αγανάκτηση του χωριανού.

Επιμέλεια : Παύλος Π.Νούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου