Blog 2.ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Blog 2.ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Η δική μας βασιλόπιτα....

 

Εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνω κάθε χρόνο αυτή τη συνταγή για τη βασιλόπιτα της χρονιάς μας. Πολύ νόστιμη, αφράτη και όλοι μα όλοι την ζητάνε (θα μου κρατήσεις ένα κομμάτι, του Χριστού ή του Αη Βασίλη)… Η συνταγή έχει ως εξής:

·     640 γραμ. αλεύρι

·     2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

·     12 αυγά

·     350 γραμ. ζάχαρη

·     1 ποτήρι τριμμένη πολύ λεπτή καρυδόψιχα (αν έχετε φουντούκια ή αμύγδαλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά).

·     2 βανίλιες

·     1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

·     Ξύσμα από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού

·     480 γραμ. βούτυρο (φρέσκο ή φυτίνη ή μαργαρίνη)

Εκτέλεση της συνταγής:

·     Ενώνω (κοσκινίζω) το αλεύρι και προσθέτω το baking powder, την καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα και τα ανακατεύω απαλά.

·     Χτυπάω τ’ασπράδια αυγών με μία κουταλιά ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.

·     Βάζω τη ζάχαρη  μαζί με τους κρόκους αυγών να ενωθούν, προσθέτω το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ενωθούν και αφρατέψουν, προσθέτω σιγά σιγά το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκάλι.

·     Τέλος προσθέτω το αλεύρι και τη μαρέγκα εναλλάξ στην κρέμα των αυγών-βουτύρου. Ενώνω απαλά χωρίς να φύγει ο αέρας μέσα από το μίγμα.

·     Εχω προθερμάνει  φούρνο με αέρα, στους 175-180 βαθμους.

·     Έχω βουτυρώσει και αλευρώσει ένα μεγάλο ταψί ή δύο μικρά(διάμετρος 35εκ.).

·     Ψήνω για 45 λεπτά . Βγάζω από το φούρνο και αφήνω σε σχάρα να κρυώσει και αναποδογυρίζω την πίτα σε πιατέλα αφού κρυώσει.

·     Στολίζω με άχνη ζάχαρη ή  ζαχαρόπαστα. 

 

 

·  Kαλή Χρονιά σε ολους ευχόμαστε με αισιοδοξία

κ και προσμονή για καλύτερες ημέρες το νέο 2021

μΜαριέτα & Παύλος

 Marieta Iosifido 

Paul P Nounis 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου