Blog 2.ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Blog 2.ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Βασιλόπιτα Πολίτικη της Μαριέτας Ιωσηφίδου


Marieta Iosifidou


Πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα: έχουμε όλα τα υλικά μαζεμένα επάνω στο τραπέζι για να έχουμε τον πάγκο μας καθαρό να δουλεύουμε. έχουμε τις λεκάνες που θα ζυμώσουμε καθαρές και στεγνές κοντά μας. Το αλεύρι το έχουμε ανοίξει το σακούλάκι. Τα αμύγδαλα έτοιμα .
 

Υλικά (για 12 μερίδες)
1. Για να πιάσουμε την μαγιά
• 100 γρ. γάλα χλιαρό
• 80 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
• 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
2. Για να ζυμώσουμε τα τσουρέκια
• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό) + επιπλέον, για την επιφάνεια εργασίας
• 1 ποτήρι γάλα
• 2 κουτ. γλυκού (κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα τριμμένα σκόνη στο μούλτι με λίγη ζάχαρη)
• 1 κουταλάκι τριμμένη φλούδα από πορτοκάλι
• 250 γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο για περισσότερο άρωμα (λυωμένο)
• 300 γρ. ζάχαρη
• Ελάχιστο αλάτι
• 4 αυγά
3. Για το σκεύος και την διακόσμηση
• Λαδόκολλα για το ταψί
• Φλουρί
• 1 κρόκος, για άλειμμα
• αμύγδαλα φιλέ και σουσάμι, για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής
Το πρώτο στάδιο για την μαγιά
1. Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μεγαλούτσικο μπολ.
2. Θρυμματίζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά.
3. Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το 2ο στάδιο
Ζεσταίνουμε το 1 ποτήρι γάλα να γίνει χλιαρό
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρόλι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα βουτύρου να γίνει χλιαρό.
Σε μία λεκάνη που θα ζυμώσουμε βάλουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς, γάλα και το μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Μέχρι να απορροφηθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη λεία και απαλή.
Κουκίζουμε, τη ζύμη με αλεύρι , την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και με μία κουβέρτα και την αφήνουμε κοντά σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο διάστημα αυτό, στρώνουμε την λαδόκολλα στα ταψιά.
Παίρνουμε την ζύμη μας με τη λεκάνη, την ζυμώνουμε ελαφρά και της δίνουμε το σχήμα του στρόγγυλου ψωμιού. Μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί και την αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να φουσκώσει ελαφρά σηκώνουμε την ζύμη και βάζουμε σε κάποιο σημείο το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Χτυπάμε το αυγό με 1 κουταλιά γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμη.
Γράφουμε με τα αμύγδαλα το έτος .
Κουκίζουμε με σουσάμι
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα στον φούρνο για 1 ώρα.

Καλή Χρονιά , με υγεία και χαρά


#Πρωτη_ειδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου